SPACE  IN ART - VESOLJE V UMETNOSTI

Domov | Galerija slik | O avtorici | Kontakt

 

  

Jožica Žigon, doma iz Lokavca pri Ajdovščini, je svoje tretje življenjsko obdobje namenila slikanju, s katerim  se ljubiteljsko ukvarja zadnjih deset let.

 Fotografije vesolja so od nekdaj pritegnile njeno pozornost in na pobudo enega od sinov, ki se poklicno ukvarja s fiziko in astronomijo, se je odločila, da v letu astronomije delček lepot vesolja prenese na slikarsko platno.

Odločitev, da kolekcijo platen z motivi zelo oddaljenih objektov (galaksije, meglice, zvezdne kopice …)  realizira s tehniko olja na platna večjih formatov, je pred njo postavila nove izzive. Rešitev problema postavitve motiva, postavitev barvne zasnove in podrobno opazovanje prelivanja barvnih odtenkov ter izvedba so zahtevale od nje veliko študija motivov in izbrane slikarske tehnike.
Jožica Žigon se je dela lotila z veliko volje, potrpljenja in natančnosti.

Prve rezultate svojega dela je predstavila v Ljubljani, na razstavi ob počastitvi leta astronomije. Idejo o nadaljevanju serije platen je razvijala še naprej in uspela v relativno kratkem času izdelati zbirko motivov, ki jo imate možnost videti na današnji razstavi.

 Razpeta med Ajdovščino in Piranom, kjer ima svojo galerijo, živi in ustvarja ter ji nikoli ne zmanjka novih idej…

 

Marko Jezernik